W polskiej kuchni sosy towarzyszą większości potraw. Gęste, rzadkie, słodkie, kwaśne - każda osoba lubiąca gotowanie ma swój ulubiony. My jednak postaramy się Was przekonać do pysznego sosu ziołowo-czosnkowego. Idealny do ziemniaków!
składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
- garść świeżych listków bazylii
- garstka natki pietruszki
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki oregano
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól/pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Natkę pietruszki, listki bazylii i pozostałe zioła wsypujemy do naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek.
- Blendujemy aż uzyskają gładką masę.
- Do jogurtu dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy zmielone zioła i powolutku mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podawać np. do ziemniaków.