Jeżeli klasyczny sos napoli jest dla ciebie zbyt łagodny, wypróbuj ostry i wyrazisty sos arrabiata. W połączeniu z makaronem i spaghetti i tartym parmezanem smakuje wprost nieziemsko!
składniki:
- 400 g makaron spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki listków bazylii
- 1 przecier pomidorowy 500 ml
- 70 g parmezanu
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek. Wsyp chilli lub ostrą paprykę i rozprowadź na patelni. Wlej sos, dodaj połowę bazylii, dopraw solą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Makaron podawaj z sosem, utartym parmezanem, bazylią.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem