Wykradłyśmy najlepszą i sprawdzoną recepturę na włoskie spaghetti bolognese.
składniki:
- makaron spaghetti - 500 g
- świeże pomidory - 150 g
- mięso mielone mieszane - 400 g
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) - 400 g
- przecier pomidorowy - 50 g
- cebula - 50 g
- czosnek - 5 ząbków
- oliwa z oliwek
- czerwone wino - 200 ml
- rosół wołowy lub drobiowy - 1 l
- liście laurowe - 3
- czarny pieprz - 5 ziaren
- ziele angielskie - 5 ziaren
- sól
- pieprz
- ser do posypania
- bazylia do ozdoby
przyrządzanie:
- W garnku podgrzej oliwę z oliwek i smaż drobno pokrojone warzywa z włoszczyzny.
- Następnie dodaj do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smaż.
- W gazę zawiń zioła (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiąż ściśle sznurkiem.
- Do podsmażonych warzyw dodaj mielone mięso, dokładnie wymieszaj i smaż dalej.
- Dodaj przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę.
- Podlewej czerwonym winem oraz wrzuć przygotowaną gazę z ziołami.
- Posól i gotuj około 5-8 minut, aż wino się zredukuje.
- Potem dolej rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlej rosołem, sos gotuj około 2 godzin.
- Po zakończeniu wyjmij gazę z ziołami.
- Spaghetti gotujemy oczywiście al dente, czyli 7- 8 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy część sosu i przekładamy ugotowanego spaghetti i wszystko mieszamy. Przed podaniem, prawdziwe spaghetti bolognese posypujemytartym serem i koniecznie dekorujemy liściem świeżej bazylii.