Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Spaghetti carbonara

Składniki:
ilość porcji: 4
• 4 łyżki oliwy z oliwek Carbonell
• 125 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
• 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 150 g parmezanu, świeżo startego
• 1 jajko
• 3 żółtka
• sól
• 500g makaronu spaghetti

Metoda przygotowania:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej pancettę (ok. 8 minut). Oprószyć pieprzem i mieszać od czasu do czasu, aż boczek zacznie wydzielać mocny zapach. Przełożyć podsmażoną pancettę wraz z oliwą z patelni do dużej miski i odstawić, żeby lekko przestygła.

W miseczce wymieszać trzepaczką jajko z żółtkami. Przelać mieszaninę do przestudzonego boczku, dodać połowę parmezanu i odstawić. W międzyczasie zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, żeby był al dente (8-10 minut). Odcedzić makaron, zachowując około 150 ml wody, w której się gotował.
Gorący makaron natychmiast przełożyć do miski z mieszaniną jajeczno-serową i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać nieco wody z gotowania makaronu, aby powstał kremowy sos. W razie potrzeby wmieszać więcej parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i podawać z resztą parmezanu.