Magda Gessler najlepiej wie jak przygotować prawdziwą włoską Carbonarę! Oto jej niepowtarzalny przepis.

składniki:
- 500 g makaronu (najlepiej penne, ale może być zarówno spaghetii, jak i tagliatelle)
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 żółtka
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Czosnek lekko podsmażyć na oliwie, dodać boczek, przesmażyć na złoto. Pokroić cebulę w kostkę, dodać do boczku, zeszklić. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Żółtka roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan.
- Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem i cebulą. Wyłączyć gaz. Wlać masę zółtkową na makaron i dokładnie, ale delikatnie wymieszać, by żółtka pokryły makaron. Delikatnie podgrzewać, ale pamiętając, że sos nie może się za bardzo ściąć. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pastę carbonara przed podaniem posypać parmezanem i posypać natką pietruszki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














