- oliwa z oliwek
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
- 1 miseczka posiekanych świeżych brokuł
- 1 pokrojona w kostkę marchew
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 mała pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 1 pokrojona w kostkę mała cukinia lub kabaczek
- 2 pomidory
- pieprz,
- sól
- papryka słodka w proszku,
- chili w proszku,
- makaron — kolanka lub świderki
Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) poddusić na oliwie, mieszając co kilka minut. Kiedy są prawie miękkie, wrzucić do garnka z pomidorkami, przyprawić i dusić razem pod przykryciem. W międzyczasie ugotować makaron "al dente". Polać sos makaronem, z wierzchu można posypać startym parmezanem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













