Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Spaghetti z klopsikami

Lubicie tradycyjne spaghetti? A co powiecie, by je nieco urozmaicić i podać z klopsikami w sosie pomidorowym? Nam smakuje, a Wam?

spaghetti-745469_960_720

składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • makaron spaghetti
  • jajko
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia. oregano, tymianek
  • liści laurowy, ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz, cukier

przyrządzanie:

Nastaw wodę na makaronu i ugotuj go w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Włóż mięso do miski. Wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, po pół łyżeczki (dużą szczyptę) ziół. Dopraw nieco solą i mielonym pieprzem do smaku. Wymieszaj porządnie i odstaw na kilka minut. Z mięsa formuj w wilgotnych dłoniach niewielkie kuleczki.
Posiekaj resztę cebuli i czosnku. W garnku rozgrzej nieco oliwy i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż lekko się zeszklą, ale nie zbrązowieją. Wlej przecier pomidorowy, dodaj liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, po szczypcie ziół, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posłódź lekko do smaku, żeby zredukować kwaśność pomidorów i zagotuj.
W międzyczasie na patelni rozgrej nieco oleju i podsmażaj klopsiki. Wystarczą zaledwie 2 minuty z jednej i drugiej strony – mięso powinno się ściąć, leciuteńko zrumienić, ale nie musi być mocno wysmażone. Teraz przełóż klopsiki do gotującego się sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły.
Podawaj posypane ulubionym startym serem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem