Lubicie tradycyjne spaghetti? A co powiecie, by je nieco urozmaicić i podać z klopsikami w sosie pomidorowym? Nam smakuje, a Wam?
składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- kartonik przecieru pomidorowego
- makaron spaghetti
- jajko
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia. oregano, tymianek
- liści laurowy, ziele angielskie
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz, cukier
przyrządzanie:
Nastaw wodę na makaronu i ugotuj go w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Włóż mięso do miski. Wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, po pół łyżeczki (dużą szczyptę) ziół. Dopraw nieco solą i mielonym pieprzem do smaku. Wymieszaj porządnie i odstaw na kilka minut. Z mięsa formuj w wilgotnych dłoniach niewielkie kuleczki.
Posiekaj resztę cebuli i czosnku. W garnku rozgrzej nieco oliwy i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż lekko się zeszklą, ale nie zbrązowieją. Wlej przecier pomidorowy, dodaj liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, po szczypcie ziół, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posłódź lekko do smaku, żeby zredukować kwaśność pomidorów i zagotuj.
W międzyczasie na patelni rozgrej nieco oleju i podsmażaj klopsiki. Wystarczą zaledwie 2 minuty z jednej i drugiej strony – mięso powinno się ściąć, leciuteńko zrumienić, ale nie musi być mocno wysmażone. Teraz przełóż klopsiki do gotującego się sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły.
Podawaj posypane ulubionym startym serem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem