Szybki makaron dla tych, którzy lubią łososia.
składniki:
- makaron szerokie wstążki : 300 g
- cukinia: 1 szt.
- łosoś wędzony
- śmietana 18%: 175 ml
- świeża bazylia: 0,5 pęczka
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- sok z cytryny: 1 łyżka
przyrządzanie:
Z łososia robimy pesto. Mielimy go z przyprawami.
Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Gotujemy w garnku wodę, wrzucamy paski cukinii i gotujemy 1-1,5 min. Wyjmujemy, odsączamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę, gdy się zagotuje, doprawiamy ją solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Bazylię kroimy w paseczki. Do sosu dajajemy bazylię, kawałki łososia i paski cukinii. Delikatnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy sos łososiowo-cukiniowy z ugotowanym makaronem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















