Szybki i niesamowity pomysł na obiad? Spaghetti z czerwonym pesto - tym razem zrobiony z czerwonej pieczonej papryki. Co wy na to?
składniki:
- makaron spaghetti
- świeża bazylia
- tarty Parmezan i oliwa z oliwek do smaku
- 2 czerwone papryki
- 1 i ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 3 łyżki tartego Parmezanu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
1. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 25 minut w temp. 200 stopni. Ostudzić, zdjąć skórkę i usunąć środek wraz z pestkami.
2. Do blendera włożyć paprykę razem z sokiem, dodać resztę składników: czosnek, oliwę, orzeszki pinii, skórkę z cytryny, tarty Parmezan, ocet balsamiczny. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksować na pesto.
3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsączyć, włożyć z powrotem do garnka, ustawić go na małym ogniu i dodać pesto.
ZOBACZ TEŻ: Pancakes z borówkami amerykańskimi