Typowy włoski sos do makaronu - proste, krórko smażone składniki i oliwa z oliwek
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetti
pół szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka liści rukoli
4 ząbki czosnku
2 papryczki peperoni
15 czarnych oliwek
sok z połowy cytryny
otarta sórka z 1 cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
W tym czasie na rogrzanej oliwie podsmażyć pokrojone w drobną kostkę czosnek oraz papryczki. Po chwilii dodać pokrojone w oliwki. Wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę, doprawić solą i pieprzem.
Z sosem wymieszać odsączony makaron, chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, udekorowane na wierzchu obficie ruklolą i posypane płatkami pramezanu.