
Typowy włoski sos do makaronu - proste, krórko smażone składniki i oliwa z oliwek
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetti
pół szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka liści rukoli
4 ząbki czosnku
2 papryczki peperoni
15 czarnych oliwek
sok z połowy cytryny
otarta sórka z 1 cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
W tym czasie na rogrzanej oliwie podsmażyć pokrojone w drobną kostkę czosnek oraz papryczki. Po chwilii dodać pokrojone w oliwki. Wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę, doprawić solą i pieprzem.
Z sosem wymieszać odsączony makaron, chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, udekorowane na wierzchu obficie ruklolą i posypane płatkami pramezanu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













