Spaghetti z sosem warzywnym
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g spaghetti
3 cebule
30 dag fasoli szparagowej
1 duża czerwona papryka
1/2 kg dojrzałych pomidorów
szklanka bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
po łyżce świeżych ziół: pietruszki, bazylii, rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i pokrojoną na drobne kawałki fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Zalać je bulionem i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić je w kostkę. Dodać do warzyw i dusić do czasu aż fasolka bedzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Odsączyć, wymieszać z sosem warzywnym i chwilę podgrzewać razem z posiekanymi ziołami. Podawać na ogrzanych talerzach posypane, wedle uznania, parmezanem.