Dodaj do klasycznego spaghetti bolognese porcję warzyw, a otrzymasz pyszny makaron z sosem mięsno-warzywnym. Idealny na obiad.
składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 3 łyż-ki oliwy
- 2 marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 1 łodyga pokrojona w małą kostkę selera naciowego
- 1 duża posiekana cebula
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1,25 szklanki wytrawnego białego wina
- 1,25 szklanki pomidorów z puszki
- 1 szklanka bulionu
- 1,5 łyżeczki listków świeżego tymianku
- spora szczypta startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- świeżo starty parmezan
przyrządzanie:
Rozgrzewamy oliwę w rondlu o grubym dnie. Wkładamy marchewkę, selera oraz cebulę i smażymy 10 minut, aż cebula się przyrumieni, cały czas mieszając. Dodajemy wieprzowinę i czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut. Wlewamy wino, pomidory z zalewą i bulion, dodajemy tymianek i gałkę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy 3 godziny, dość często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ugotowany al dente makaron. Posypujemy parmezanem i podajemy.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy