Masz już dosyć nudnego, tradycyjnego spaghetti? Pora na urozmaicenie dania, które zna chyba każdy! Żurawinowe wariacje makaronowe wprowadzą na Twój stół powiew świeżości i szaleństwa! SMACZNEGO
czas: ok. 15 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 500 g spaghetti
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 tymianek
- 100 g suszonych żurawin
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa oleju
- 6 łyżek stołowych keczupu
- 100 ml bulionu (błyskawicznego)
- Sól, pieprz
przyrządzanie:
- Zagotować dużą ilość wody na spaghetti.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę i czosnek, a następnie dusić razem z wołowiną. Tymianek umyć, oddzielić listki od łodygi i dodać na patelnię. Dodać bulion i keczup. Dodać żurawiny i dusić, nieustannie mieszając.
- Do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. Nałożyć spaghetti z sosem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 781 kcal / 3270 kJ
Białko: 33,7 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 102 g
uwagi:
W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin dusić w sosie Bolognese. Dodać do sosu keczup i makaron.