Spód do tarty na bazie kaszy jaglanej. Idealny do tart na słodko i na słono!
składniki:
- niepełna szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
przyrządzanie:
- Kasze jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź całkowicie
- Wsyp do większej miski i dodaj pozostałe składniki
- Zmiksuj na jednolitą masę, a jeśli będzie za sucha dodaj nieco oliwy z oliwek, jeśli zaś będzie za mokra dodaj więcej mąki
- Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję
- Ciasto nakładamy na formę do tarty, która uprzednio jest wysmarowana tłuszczem
- Pieczemy w 180 stopniach 15 minut
- Po tym czasie możemy dodawać ulubione składniki i dalej podpiekać w piekarniku