Lekarze i dietetycy alarmują
Wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów i tłumaczą, że by zahamować epidemię chorób cywilizacyjnych, niezbędne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.
“Jest wiele badań wskazujących na to, jak korzystna dla zdrowia jest dieta roślinna” – mówi Agata Wilkowska, food advisor ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
“Pierwszym argumentem, który powinien zachęcić do zastąpienia produktów odzwierzęcych roślinnymi alternatywami jest to, że wegetarianie, a przede wszystkim weganie, ważą mniej, nawet wtedy, gdy spożywają taką samą ilość kalorii co osoby odżywiające się tradycyjnie. A zatem popularne twierdzenie ‘można jeść wszystko byle z umiarem’ jest tylko częściowo prawdziwe. Pasztetu z soczewicy można zjeść po prostu więcej. Naukowcy powiązali także dietę roślinną z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne – to ważne argumenty”.
B12 must have!
Dietetyk Monika Areczuk dodaje: “Należy pamiętać, że nie chodzi tylko o to, by wyeliminować z diety mięso i nabiał, ale o to, by w obrębie diety roślinnej korzystać z bogactwa zbóż, owoców i warzyw. Jeśli ktoś będzie odżywiał się wyłącznie frytkami, nie pomoże swojemu zdrowiu, a poważnie sobie zaszkodzi. Ważne jest również, by suplementować witaminę B12, ponieważ w stanie naturalnym witamina B12 produkowana jest głównie przez bakterie bytujące w glebie i nie fortyfikowane produkty roślinne jej nie zawierają”.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!