Ta wersja sajgonek zawróci wam w głowie!
składniki:
- 24 szt krewetek black tiger
- 10 - 12 szt papieru ryżowego
- 5 szt dymki
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 50 g makaron ryżowy
- 50 g imbir marynowany
- 30 g kiełki rzodkiewki
- po pół łyżeczki curry i imbiru
- oliwa
- sól
- pieprz
- 2 małe chili
- 2 ząbki czosnku
- limonka
- 2 łyżki sosu sojowego
przyrządzanie:
Krewetki czyścimy, myjemy i osuszamy. Dodajemy do nich sok z połowy limonki i pieprz. Czosnek obieramy i wraz z chili kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną w garnku łyżkę oliwy wkładamy czosnek i chili i minutę smażymy, dodajemy krewetki z limonką i sos sojowy. smażymy razem na dużym ogniu 3 minuty. Wyjmujemy aby się wystudziły. Makaron sojowy namoczyć w letniej wodzie i pokroić w krótsze nitki. Marchewkę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Oba te warzywa pokroić w drobne paseczki na kształt zapałki. Dymkę również pokroić w drobne paseczki a imbir odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki od makaronu do dymki wraz z kiełkami włożyć do miski, dodać drugą połowę limonki, sól, pieprz i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Papier ryżowy położyć na deskę i zwilżyć go całego delikatnie zmoczoną w wodzie dłonią. Na każdy papier nałożyć na środek wymieszane warzywa i po dwie krewetki. Następnie dwa boki zwinąć do środka, potem zwinąć w rulon. Tak przygotowane sajgonki smażyć na rozgrzanej mocno oliwie po 1 minucie z każdej strony.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem