Masz ochotę teleportować się do ciepłych, śródziemnomorskich krajów? Wiemy, że czasem to niemożliwe. Jednak jeżeli chcecie chociaż trochę poczuć się, jak we Włoszech czy gorącej Hiszpanii, wykonajcie nasz sprawdzony przepis: spaghetti z małżami - pycha!
składniki:
1 kg małże (swieże lub mrożone)
400 gr spaghetti
1 ząbek czosnek
1 pęczek pietruszka zielona
5 ml olej z oliwek
50 gr biała cebulka
sól morska do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
100 gr pieczarek
przyrządzanie:
- 1.Małże wyszorować szczoteczką i namoczyć w osolonej wodzie. (tylko jeżeli mamy świeże małże)
- 2. Na 2 łyżkach oleju z oliwek zeszklić czosnek , posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, dodać pieczarki.
- 3. Dodać małże. Dusić pod przykryciem aż do otwarcia się skorupek.
- 4. W tym samym czasie ugotować w osolonej wodzie spaghetti al dente;
- 5. Wrzucić makaron do patelni z małżami. Wymieszać;
- 6. Na koniec odrobina świeżo zmielonego pieprzu.