Konkretna porcja mięsa dla smakoszy!
składniki:
- 2 steki z polędwicy wołowej o grubości 2 cm
- 30 g masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- pieprz kajeński
przyrządzanie:
- Miękkie masło wymieszaj z natką, pieprzem kajeńskim i sokiem z cytryny.
- Utrzyj na gładką masę. Przełóż na papier do pieczenia i zawiń w rulonik o średnicy 2 cm. Włóż do zamrażalki na pół godziny.
- Na patelni roztop masło z olejem. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż steki po minimum minucie z każdej strony, aż będą lekko brązowe.
- Zmniejsz ogień, dopraw steki solą i pieprzem, smaż 4 minuty, by były średnio wysmażone.
- Na każdym steku ułóż po 2-3 plasterki masła pietruszkowego.