
Wykwintny truskawkowy deser, podawany niegdyś często u dynastii Romanowów.
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 2 godziny na marynowanie truskawek + 15 minut przyrządzanie
liczba porcji: 2
składniki: 
500 g świeżych truskawek
1 szklanka gęstej śmietany
400 gram lodów waniliowych
cukier
4 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau)
starta wanilia 
przyrządzanie:
Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Część z nich pokroić, posłodzić i zalać do marynowania likierem pomarańczowym. Wymieszać i odstawić do schłodzenia na około 2 godziny. 
Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z lekko rozpuszczonymi lodami i posłodzić. Całość podawać z resztą truskawek. 
uwagi: 
By deser wyglądał efektowniej jego wierzch możemy udekorować kilkoma wyjątkowo ślicznymi truskawkami, polać syropem malinowym i posypać płatkami migdałowymi. Zamiast likieru pomarańczowego do marynaty użyć można niebieskiego Curacao. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













