Soczysty owocowy przysmak, który sam się prosi, żeby serwować go z lodami waniliowymi. Super proste, sezonowe, i przede wszystkim smaczne ciasto kruche z czereśniami. Jeśli nie masz pod ręką czereśni - dodaj wiśnie.
składniki:
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonych orzechów
- 30 dag czereśni
przyrządzanie:
- włącz piekarnik na 220 stopni
- przygotuj formę masłem
- w misce wymieszaj czereśnie z mąką kukurydzianą i cukrem
- w dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, sól i orzechy
- w mniejszej misce ubij jajko, maślankę a potem dolej masła
- przelej mieszankę do masy z mąki i mieszaj aż się dobrze połączą
- włóż owoce do formy
- na czereśnie nałóż ciasto, palcami rozciągnij do ścianek formy
- piecz przez 20 minut, aż wierzch zbrązowieje
SPRAWDŹ PRZEPIS NA MROŻONE JAGODY W KREMIE MIODOWYM