Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Suszone przysmaki zimą

Suszarka spożywcza jest najbardziej poszukiwanym urządzeniem w okresie grzybobrania. Na kilku sitach jednocześnie można suszyć dużą ilość grzybów. Na rynku mamy sporo propozycji tych urządzeń, dlatego też warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Suszarka składa się z sit, szczelnej pokrywy i obudowy, w której znajduje się zespół wentylacyjno – grzewczy umożliwiający suszenie. Na obudowie umieszczone są przyciski regulujące pracę urządzenia, czyli włączanie, wyłączanie oraz zmiana prędkości suszenia.

Sita
Najważniejszym elementem budowy suszarki są sita, na których rozkłada się suszone warzywa i owoce. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich liczbę, od tego zależy w dużej mierze pojemność urządzenia. Dostępne na rynku suszarki mogą mieć od 3 do nawet 9 sit.

Moc
Jednym z głównych parametrów suszarki jest jej moc. Rozsądne minimum to 240W, np. suszarka do grzybów i owoców Ravanson SD 2010 (cena w Agito.pl ok. 110 zł). Musimy jednak pamiętać, że duży przedział czasu, w jakim urządzenie suszy dany produkt żywnościowy, jest uzależniony od stopnia zawilgocenia (ilości wody) w produkcie, grubości kawałków, ustawień temperatury. Warto zainwestować w urządzenie ze stopniami regulacji mocy suszenia. Standardowe suszarki posiadają
2-3 stopnie regulacji. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest funkcja zliczania i ustawiania czasu oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem, np. w suszarce do grzybów i owoców Zelmer FD 1000 (cena w Agito.pl ok. 130 zł).

Obudowa
Materiał, z którego jest wykonana obudowa zapewnia wygodę użytkowania. Można przyjąć, że praktyczniejsze są suszarki z obudowami przezroczystymi, dzięki którym można na bieżąco kontrolować proces suszenia, tak jak np. w suszarce do grzybów i owoców Zelmer FD 1002 (cena w Agito.pl ok. 182 zł).

Pamiętajmy, że do suszenia idealnie nadają się również owoce i warzywa. Gdy przyjdzie zima, własnoręcznie ususzone dary natury będą jak znalazł, czy to do pochrupania na surowo, czy jako dodatek do rozmaitych potraw.