Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami

Mak z bakaliami to połączenie, które bardzo kojarzy się ze Świętami. A co jakby połączyć je z pierogami? Odpowiedź jest prosta, powstanie tradycyjna pychota!

???????????????????????????????

składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  •  1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli

Farsz makowy:

  • 250 g maku
  • 50 g masła
  • 150 ml miodu
  • 2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, fig, kandyzowanej skórki, suszonych wiśni, żurawiny, orzechów laskowych - co tylko lubicie)

przyrządzanie:

  • Do garnuszka wsypujemy mak i w proporcji 1:1 gotujemy z wodą.
  • Ostudzony mak mielimy dwukrotnie, po czym dodajemy bakalie.
  • Masło wraz z miodem podgrzewamy w rondelku, gdy się połączą dodajemy do maku.
  • Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, oliwę i mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, przy zagniataniu powinno wydawać odgłosy „pierdzenia”, jeśli Wasze ciasto jest za suche dolejcie wody.
  • Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka (około 8 cm średnicy), nakładamy farsz i sklejamy jak przy każdych innych pierogach.
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
  • Pierogi najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym i posypane bakaliami.

 

Znasz ciekawy przepis ? Podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)