Świąteczny keks pełen bakalii. Pachnie i smakuje, jak święta. Trudno się powstrzymać, aby nie zjeść go od razu! Zachęcamy do wykonania.
składniki:
- 4 jajka kostka masła 2 niepełne szklanki mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu rumowego garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 180 g posiekanych, dowolnych orzechów, rodzynek, suszonych moreli cukier puder do dekoracji
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodając po żółtku.
- Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat.
- Połączyć.
- Bakalie sparzyć, osączyć, dorzucić do ciasta. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą i bakaliami.
- Do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać surowe ciasto.
- Piec ok.40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Po upieczeniu posypać pudrem.