Prosta, ale sycąca zapiekanka błyskawiczna z sera, szynki i makaronu. Lubimy takie rozwiązania, a Ty?
składniki:
- 180 g. makaronu
- 10 plastrów szynki
- kawałek startego sera żółtego
- 1,5 szklanki wywaru z warzyw
- pół szklanki słodkiej śmietany 30%
- sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy al-dente i układamy na spód naczynia żaroodpornego (wcześniej posmarowanego masłem)
- Szynkę kroimy i układamy na makaron.
- Wywar i śmietanę łączymy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy.
- Mąką zagęszczamy sos. Przyprawiamy do smaku.
- Zalewamy sosem makaron i szynkę. Posypujemy startym serem.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.