Zupa serowa kusi aksamitną konsystencją, wyrazistym smakiem i tym, że potrafi rozgrzać i nasycić.

składniki:
- 750 ml bulionu
- 3 serki topione
- 100 g sera żółtego
- 250 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- natka pietruszki
- 2 kromki pieczywa pokrojonego w kostkę
- sól
- pieprz świeżo zmielony
przyrządzanie:
- Do gorącego bulionu wrzucić kostki sera. Zostawić do rozpuszczenia.
-
Ser żółty zetrzeć na tarce i przełożyć do ciepłego mleka. Dodać do gorącej zupy. Przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
-
Żółtka wymieszać z małą ilością gorącej zupy.
-
Garnek z zupą zestawić z gazu i wlać do niego przygotowane żółtka. Całość wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Zrobić grzanki na oliwię i czosnku i dodać do zupy.