Zupa serowa kusi aksamitną konsystencją, wyrazistym smakiem i tym, że potrafi rozgrzać i nasycić.

składniki:
- 750 ml bulionu
- 3 serki topione
- 100 g sera żółtego
- 250 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- natka pietruszki
- 2 kromki pieczywa pokrojonego w kostkę
- sól
- pieprz świeżo zmielony
przyrządzanie:
- Do gorącego bulionu wrzucić kostki sera. Zostawić do rozpuszczenia.
-
Ser żółty zetrzeć na tarce i przełożyć do ciepłego mleka. Dodać do gorącej zupy. Przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
-
Żółtka wymieszać z małą ilością gorącej zupy.
-
Garnek z zupą zestawić z gazu i wlać do niego przygotowane żółtka. Całość wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Zrobić grzanki na oliwię i czosnku i dodać do zupy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














