Zupa, która syci, jest zdrowa i przede wszystkim - idealna dla wegetarian. Myślicie, że zupą bez dodatku mięsa nie da się najeść? Zmienicie zdanie jeżeli wypróbujecie ten przepis. WARTO!
składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek olej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki suszonego tymianku szczypta cynamonu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 puszki białej fasoli 2 puszki czerwonej fasoli 3 szklanki bulionu 1 -2 łyżki sosu sojowego
- 1 – 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny sól oraz: garść kolendry
przyrządzanie:
- Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence, tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia.
- W międzyczasie czosnek oraz jalapeño posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty.
- Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz jalapeno, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty.
- Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać ocet, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością octu. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.