Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sylwestrowa lista drinków z TABASCO®

Nieodłącznym atrybutem nocy sylwestrowej są originalne drinki, które z powodzeniem rozkręcają każdą imprezę. Dlatego warto znać kilka ciekawych przepisów na różnorodne shoty i koktajle, które bez wątpienia zaimponują znajomym. Królem tegorocznych zabaw będzie TABASCO®, które nutką pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.

Jak przyrządzić drinki, aby nasi znajomi chcieli wracać do nas jak najczęściej? Wystarczy znajomość paru zasad z zakresu miksologii, czyli nauki o mieszaniu napojów. W telegraficznym skrócie, miksologia jest sztuką, która polega na splataniu ze sobą składników w taki sposób, aby uzyskać napój o jak najbardziej subtelnym i wyrafinowanym smaku oraz wyglądzie. Należy pamiętać, że czynność ta nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość. Wyróżniamy kilka metod miksowania, takich jak np. nalewanie na lód, mieszanie w szkle, czy przyrządzanie w shakerze. Wszelkie składniki wykorzystywane do przygotowania drinków, a szczególnie woda, soki i napoje bezalkoholowe powinny być zmrożone lub mocno schłodzone.

Ważne, by nie skupiać się na samej prezencji napoju, bo każdy może zrobić drinka, włożyć do niego parasolkę i nazwać go koktajlem. Prawdziwą umiejętnością jest kreatywne i twórcze połączenie kilku składników, dzięki którym napój zamienia się swoiste dzieło sztuki. Istotny jest wybór odpowiedniego alkoholu, dobór składników, syropów, jak i przypraw czy sosów, takich jak TABASCO®. Nieodpowiednie proporcje składników mogą zmienić nasze cudo w koszmar. Niewątpliwie sekretem pysznego drinka jest przepis, który ucieszy nie tylko oczy, ale również podniebienia naszych gości. Oto receptury stworzone przez ekspertów marki TABASCO®, które mogą się przydać początkującym barmanom amatorom i perfekcyjnym gospodarzom w nadchodzącym karnawale:

Na rozgrzewkę shoty – 69 in a pool
Sylwestrowe szaleństwo najlepiej rozpocząć od czegoś mocniejszego i rozgrzewającego Shoty to drinki o małej pojemności, które, jak sama nazwa wskazuje wypija się bardzo szybko. Niewątpliwie poprawią humory naszym gościom i będą idealną rozgrzewką przed resztą zabawy.

Składniki:
• 30ml wódki
• 30ml Bacardi
• Odrobina soku z cytryny
• 1 kropla TABASCO®
Wszystkie składniki wlewać warstwami do kieliszka (30-60 ml). Drink wypija się jednym haustem, na raz.

Przerwa w tańcu – Corazon Sangrita
Corazon Sangrita to idealny drink na szybkie orzeźwienie. Warto napić się go od razu po zejściu z parkietu. Będzie również sprzyjał długim rozmowom „od serca”.

Składniki:
• 60ml soku limonkowego
• ¾ łyżeczki TABASCO®
• ¾ łyżeczki sosu do steków
• Syrop Grenadine
• Odrobina soli
• Odrobina pieprzu
• 30ml Tequila Corazon Reposado
Wszystkie składniki wymieszać i wlać do kieliszka.

O północy – Cancum make a wish
W Sylwestrową Noc, gdy nadejdzie północ, wszyscy wpadają w wir wzajemnych uścisków oraz życzeń dla swoich bliskich. Sylwester jest dniem optymistów, każdy życzy sobie czegoś lepszego. O północy wręcz idealnym drinkiem będzie Cancum Make a Wish. Spełnienie życzeń gwarantowane!

Skład:
• 70ml wódki
• 15ml wermutu
• 1 łyżeczka soku oliwkowego
• 1 kropla TABASCO®
• 1 łyżeczka Tequili
Dodaj wszystkie składniki oprócz Tequili i je wymieszaj. Drink podawany jest w kieliszku do Margarity. Brzeg kieliszka należy obtoczyć solą, następnie przelać napój do szklanki. Na koniec dodać tequilę i serwować gościom.

Potrzebna energia do dalszej zabawy – Go Go Godzilla
Godzina coraz późniejsza, a goście zaczynają być zmęczeni. Aby dodać im energii i zachęcić do dalszej zabawy należy podać coś mocniejszego. Najlepiej sprawdzą się elektryzujące shoty Go Go Godzilla.

Skład:
• 30 ml wódki
• 30 ml Mountain Dew
• 4 krople TABASCO®
Wymieszaj wódkę i Mountain Dew w kieliszku. Następnie dodaj TABASCO®. Pij na raz.

Na syndrom dnia następnego – krzepiąca Bloody Mary
Krwawa Mary działa znakomicie na popularną i okropnie ciężką przypadłość potocznie zwaną kacem. Gwarantujemy, że drink pomoże zapomnieć o problemach związanych z kacem i szybko postawi na nogi.

Skład:
• 70 ml Wódki
• 85 ml soku pomidorowego
• Odrobinę soku z cytryny
• 2 krople TABASCO®
• 2 łyżeczki Sosu Worcestershire
• Sól i pieprz
Do naczynia, na kostki lodu wlewamy wódkę oraz sok pomidorowy. Dodajemy sos Worcestershire, TABASCO® oraz szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Udekorować kawałkiem limonki.