Wyśmienita w smaku szarlotka zasmakuje każdemu. Doskonale nadaje sie na spotkanie w gronie znajomych jak i wszelkiego rodzaju uroczystości.
Ciasto
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie z jabłek
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta:
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.