Słodka szarlotka z oryginalną polewą migdałowo-orzechową. Smaczna i zawsze wychodzi!
składniki:
- Na ciasto (tortownica o śr. 28 cm):
- 30 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 20 dag masła,
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajo,
- 1żółtko,
- szczypta soli
- sok z polowy cytryny Na nadzienie:
- 1,2 kg jabłek (antonówka, szara renta, bojken)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru pudru
- pół szklanki mielonych orzechów włoskich,
- po 3 łyżki cukru, masła, mąki,
- 1 jajo,
- 2 łyżki j bułki tartej Na polewę:
- 4 łyzki miodu,
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
- 1 łyzka masła,
- 4 łyżki drobno posiekanych migdałów,
- łyżeczka mąki
przyrządzanie:
- Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i przez ok. 45 min do lodówki.
- W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka, obficie skropić sokiem z cytryny.
- Przygotować krem: orzechy, cukier, masło, mąkę, jajko utrzeć na gładką masę.
- Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki nasmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy.
- Kremem posmarować ciasto, posypać wierzch równomiernie tartą bułką.
- Jabłka nieco odcisnąć, wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem.
- Ułożyć na kremie i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min.
- W tym czasie przygotować polewę: na małym ogniu podgrzewać miód, dodać śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje (czyli ok. 10 minut) Dodać łyżeczkę mąkę, posiekane migdały i wymieszać.
- Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 15 min.