Szaszłyki drobiowe, z cebulą i pomidorem. Proste, przepyszne i bardzo szybkie danie.
składniki:
- 2 większe filety z piersi kurczaka
- 1 strąk papryki czerwonej
- 3-4 nieduże cebule
- MARYNATA - 2 łyżki oliwy/oleju z chili
- 2 łyżki zwykłej oliwy/oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/3 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- dodatkowo - 4 łyżki oleju/oliwy do warzyw
- do smaku - sól
przyrządzanie:
Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości mniej więcej 4×4 cm. W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty i obtoczyłam w niej mięso. Miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej kilka godzin a może postać nawet 24 godziny.
Warzywa oczyściłam. Pomidorki pokrój na pół. Obrane cebule pokroiłam na cząstki – 6 lub 8, w zależności od wielkości. Warzywa oprószyłam solą i skropiłam olejem, odstawiłam na 30 minut.
Naszykowałam szpadki szaszłykowe. Te drewniane trzeba namoczyć dobrze w wodzie żeby nie spaliły się na grillu. Na szpadki nadziewałam kolejno kawałki mięsa, pomidorka i cebuli. Piekłam powoli, do zrumienienia ze wszystkich stron.