Zaskakujące połączenie: soku z pomarańczy, anchois, salami, kaparów daje pyszny sos, w którym dusi się kawałki mięsa indyka, ale można użyć też cielęciny
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 sznycle z indyka
3 pomidory bez skórki (mogą być z puszki)
1 pomarańcza
70 g salami
1 łyżka odsączonych kaparów
6 filetów anchois
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz<
przyrządzanie:
Na patelnie rozgrzać oliwę, wrzucić odsączone, nieco posiekane filety anchois, otartą skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok, a także pokrojone w kostkę salami, pomidory oraz kapary. Dusić 5, często mieszając.
Kawałki mięsa niecorozbić tłuczkiem, umieszczając między dwiema warstwami folii spożywczej. Oprószyć solą oraz pieprzem. Włożyć do sosu i dusić ok. 5 minut. W połowie duszenia obrócić mięso na drugą stronę. Podawać z makaronem lub kawałkami smażonej polenty.