Sznycle cielęce duszone – to pyszne i proste w przygotowaniu danie. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 500 g udźca cielęcego (sznyclówki)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany
- 1 cytryna
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, rozgnieść je, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Sznycle zalać śmietaną, dodać sok i skórkę z cytryny oraz posiekane kapary. Dusić na małym ogniu 25 minut. Podawać z kluskami lub ryżem i zieloną sałatą. Do sosu można dodać 2 łyżki utartego parmezanu. Sznycle można też dusić z 200 ml pieczarkowego lub pomidorowego zamiast ze śmietaną.