Sznycle cielęce duszone – to pyszne i proste w przygotowaniu danie. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 500 g udźca cielęcego (sznyclówki)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany
- 1 cytryna
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, rozgnieść je, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Sznycle zalać śmietaną, dodać sok i skórkę z cytryny oraz posiekane kapary. Dusić na małym ogniu 25 minut. Podawać z kluskami lub ryżem i zieloną sałatą. Do sosu można dodać 2 łyżki utartego parmezanu. Sznycle można też dusić z 200 ml pieczarkowego lub pomidorowego zamiast ze śmietaną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













