- 30 dag żółtego sera
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- łyżeczka słodkiej papryki
- gałązka tymianku lub szałwii
- olej do smażenia
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki serka homogenizowanego
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Ogórek obrać, zetrzeć na tarce, osolić, odstawić na 10 minut. Rzodkiewki posiekać. Ogórek odcisnąć z soku, wymieszać z jogurtem. Dodać serek homogenizowany, rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Sos wstawić do lodówki. Żółty ser pokroić na 4 plastry o grubości 1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli, pieprzu oraz z mieloną papryką. Plastry sera maczać w jajku, a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z oby dwóch stron po 2-3 minuty. Na każdym sznyclu kłaść po gałązce szałwii lub tymianku. Dosmażyć je jeszcze pod przykryciem przez chwilę. Podawać z sosem w sosjerce.