Zapraszamy do wykorzystania przepisu na prosty, smaczny deser - rodem ze Śląska. To idealne rozwiązanie kiedy niespodziewanie odwiedzą nas goście - ten smakołyk będzie gotowy zanim się obejrzycie! Szpajza!
składniki:
- 4 - jajka
- 100 g - cukru
- 4 - łyżeczki żelatyny
- 20 ml - wódki
- 1 łyżka - kakao
- ½ - cytryny
- konfitura wiśniowa
- kilka listków mięty
przyrządzanie:
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Ostawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć do piany i delikatnie wymieszać.
- Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej wlać wódkę i wsypać kakao. Do drugiej wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
- Nałożyć do pucharków (na przemian, po dwie łyżki).
- Udekorować konfiturą oraz świeżą miętą.