Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Szparagi pod pierzynką z szynki i sera

Dodatek szynki i sera świetnie podkreśla smak zielonych szparagów

czas: 30 minut + 25 minut zapiekania

liczba porcji: 4

składniki:

2 pęczki zielonych szparagów
15 dag szynki konserwowej
20 dag sera cheddar
1/2 szklnki mleka
1 łyżka masła
1 i 1/2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
tłuszcz do smarowania formy

przyrządzanie:

Szpragi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, po czym obrać je do 2/3 długości, zostawiając skórkę przy czubkach. Związać je w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować zanurzone do 2/3 długości w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odsączyć.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i dodać mleko, dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Do nieco wystudzonego beszamelu dodać stary na tarce o grubych oczkach ser i szynkę. Dokładnie wymieszać. W natłuszczonej formie ułożyć szparagi, polać przygotowanym sosem i zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem odczekać 5 minut.