- 1 kg szparagów – ugotować w osolonej wodzie
- 1/2 kg pomidorów – pokroić w plasterki
- 3 szt jajek – ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki
- sól, pieprz
- Sos:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- ser żółty – starty
Na sos zrobić zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić mlekiem, przyprawić do smaku, dodać starty ser, mieszać, aż się rozpuści. Szparagi ułożyć w formie, poukładać na wierzchu plastry jajek i pomidorów, popieprzyć. Zalać sosem, zapiec 20 min.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













