Mmmm... Pyszne, wykwintne, sycące! Nie wiesz jaką przekąskę podać gościom na specjalną okazje? A może chcesz zaskoczyć partnera romantyczną kolacją? Oto danie idealne na celebrowanie ważnych chwil!
składniki:
- ciasto francuskie x 1/6 rolki
- szparagi mix x 3 sztuki
- szynka (typu Parmeńska, Serrano, Schwarzwaldzka) x 1 plaster
- ser tarty (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
- żółtko od jajka x 1 sztuka
przyrządzanie:
Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty. Na jednym z nich położyć plaster szynki i oprószyć tartym serem. Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki),odciąć zdrewniałe końcówki i położyć na całość kompozycji . Na sam koniec zwinąć całość w rulon i posmarować surowe ciasto rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 210°C przez około 20 minut.