Szpinak zapiekany z gorgonzolą to świetna propozycja na kolację. Wegetarianie ją pokochają!
składniki:
- 1 opakowanie szpinaku świeżego
- 1 opakowanie ok. 250g sera pleśniowego
- 1 kubek 500ml śmietanki 12%
- gaść startej mozzarelli
- sól, pieprz
- czosnek
przyrządzanie:
Szpinak myjemy i lekko podsmażamy na oliwie i maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dajemy posiekany ząbek czosnku. | |
Ser pleśniowy kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy ze śmietanką. | |
Podsmażony szpinak wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wszystko śmietanką z serem. Wierzch możemy posypać dodatkowo startym serem mozzarella. Zapiekamy 20 min. w 200°C. |
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem