Szpinak zapiekany z gorgonzolą to świetna propozycja na kolację. Wegetarianie ją pokochają!
składniki:
- 1 opakowanie szpinaku świeżego
- 1 opakowanie ok. 250g sera pleśniowego
- 1 kubek 500ml śmietanki 12%
- gaść startej mozzarelli
- sól, pieprz
- czosnek
przyrządzanie:
| Szpinak myjemy i lekko podsmażamy na oliwie i maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dajemy posiekany ząbek czosnku. | |
| Ser pleśniowy kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy ze śmietanką. | |
| Podsmażony szpinak wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wszystko śmietanką z serem. Wierzch możemy posypać dodatkowo startym serem mozzarella. Zapiekamy 20 min. w 200°C. | |
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















