Znakomita zapiekanka ze świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo
przepis z kuchni: greckiej
liczba porcji: 6
składniki:
1 kg świeżego szpinaku
1 cebula
3 jaja
200 g sera feta
225 g ciasta filo
100 g masła
2 łyżkiposiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
só, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
W rondlu rogrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatałową. Dusić bez przykycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami z dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut.
uwagi:
Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego