Sylwester za parę dni, warto już pomyśleć czym będziemy mogli ugościć naszych gości. Jeśli masz mało czasu, to w roli szybkiej przystawki idealnie sprawdzą się krakersy z tzatziki i łososiem!
czas: 10 minut
składniki:
- jedno opakowanie krakersów (można też upiec swoje)
- 100 gram łososia wędzonego w plastrach (1 opakowanie)
- 1 ogórek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
przyrządzanie:
- Wykładamy krakersy na talerzyku
- Ogórka myjemy, ale nie obieramy.
- Ścieramy go na grubej tarce, solimy i zostawiamy na parę minut. Gdy puści sok, dokładnie go odciskamy.
- Do jogurtu wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy ogórka, ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem.
- Małą łyżeczką nakładamy sos na krakersa.
- Łososia dzielmy na kawałki, kładziemy na tzatziki.
- Ozdabiamy szczypiorkiem.