Dla tych, którzy lubią się cieszyć nalewką, niekoniecznie oczekując na efekt pracy ponad pół roku
przepis z kuchni: polskiej
czas: 15 minut + 3 tygodnie
liczba porcji: 10
składniki:
około 3,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
30 dkg cukru
10 goździków
kilka ziaren kardamonu
kawałek kory cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu
garść rodzynek
2-3 suszone śliwki
1,5 litra spirytusu
przyrządzanie:
Śliwki umyć, obrać z pestek. Wkładać do 3-litrowego słoja, dość szczelnie upychając. Dodać przyprawy, śliwki i rodzynki, zasypać cukrem. Zalać spirytusem. Słój odstawić w słoneczne miejsce (parapet) na minimum trzy tygodnie, choć najlepsze efekty uzyskuje się po 4-5 tygodniach.
Po tym czasie nalewkę zlać. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów (uwaga, w sposób niezauważalny uderzają do głowy).
W naczyniu przygotować syrop cukrowy – we wrzątku rozpuścić cukier. Nie podajemy proporcji, bo od ilości cukru i wody zależeć będzie moc i słodycz. A te należy dostosować do własnych upodobań.
Po wystudzeniu syropu wymieszać z alkoholem i zlać do butelek. Smakuje od razu, ale najlepsze efekty uzyskuje się po pół roku.