Bardzo szybki i pożywny obiad, który przypadnie do gustu miłośnikom wołowiny.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- 15 dag sera gouda
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- masło
przyrządzanie:
- Ziemniaki gotujemy przez 7 minut do połowy miękkości.
- Podsmażamy cebulę, a następnie czosnek.
- Dodajemy pieczarki, doprawiamy.
- Dodajemy mielone mięso. Doprawiamy.
- Smażymy przez ok 15 – 20 minut.
- Dodajemy krojonych pomidorów wraz z zalewą i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut.
- Ziemniaki pokroić w plasterki . Połową wyłożyć dno naczynia do zapiekania.
- Na warstwę ziemniaków wyłożyć mięso i wyrównać
- Na mięsie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków.
- Masło stopić na patelni i płynnym posmarować wierzchnią warstwę ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 25 minut
- Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i zapiekankę posypać startym żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści i ewentualnie ładnie przyrumieni