Potrzebujesz pomysłu na szybkie i smaczne danie? Mamy dziś dla Ciebie propozycję pysznego makaronu z szynką i warzywami, który przygotujesz w mniej niż 20 minut!
czas: mniej niż 20 minut
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 200 g dowolnego makaronu (mogą być np. świderki lub rurki)
- 150 g pokrojonej w kostkę szynki (najlepiej drobiowej)
- sól/pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 mała marchewka
- 1/3 szklanki groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula (najlepiej czerwona)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. Razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zeszklenia.
- Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy około 1-2 minut.
- Marchewkę kroimy w plasterki.
- Na patelnię dodajemy groszek, pokrojoną marchewkę i przyprawy. Gotujemy 5-7 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
- Do warzyw dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty.
- Gotowe!