Oto przepis na szybki i tani obiad - pulpety w warzywach. Danie, które robi się samo i smakuje całej rodzinie!
składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 duży burak ćwikłowy,
- 2 cebule,
- 200 g kiełbasy cienkiej,
- 4 łyżki smalcu,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
przyrządzanie:
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.
2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki.
3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy.
Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).