Szybki przepis na pyszną zapiekankę z serem.
składniki:
- 200 g (1½ szklanki) kolanek lub innego krótkiego makaronu
- 150 ml (⅔ szklanki) mleka
- 125 ml (½ szklanki) kremówki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 180 g sera (u mnie: cheddar, ementaler i parmezan), startego
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sera parmezanu, startego
- 1 łyżeczka oliwy
przyrządzanie:
Makaron ugotuj 2 minuty krócej niż mówi przepis na opakowaniu.
Mleko wymieszaj z kremówką, dodaj czosnek i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 5 minut. Dodaj starty ser i gotuj dalej, mieszając, aż ser się rozpuści. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą, choć zazwyczaj nie trzeba, sery są wystarczająco słone. Sos odstaw, żeby przestygł.
Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, przełóż do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wymieszaj wszystkie składniki posypki i rozsyp ją po wierzchu zapiekanki. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.