Jeżeli nie przepadasz stać w kuchni wiele godzin w celu przygotowania posiłku, a masz ochotę na coś zdrowego i pożywnego, to podrzucamy prosty przepis na ryż z warzywami, chorizo i krewetkami. Prosto, smacznie i inaczej niż zwykle!
składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 6 łyżek oliwy
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1 listek laurowy
- sól, świeżo mielony pieprz
- 250 g oczyszczonych krewetek
- 250 g kiełbasy chorizo
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 czerwona papryka
- natka świeżej pietruszki, drobno posiekana
- 1 cytryna
przyrządzanie:
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż na patelnię pokrojone chorizo i paprykę, obsmażaj przez 6-7 minut, aż kiełbasa się zrumieni. Przełóż na talerz.
Na patelnię wlej dodatkowe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, czosnek i 4 łyżki pietruszki, smaż przez ok. 2 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dodaj ryż, smaż, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dodaj bulion z szafranem oraz pozostały bulion i listek laurowy. D
oprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Dodaj krewetki i groszek, chorizo oraz paprykę.
Przykryj i duś kolejne 10 minut na małym ogniu, aż ryż będzie ugotowany. Podawaj z cząstkami cytryny, posypane pietruszką.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy