Tort orzechowy - w sam raz na jesień!
składniki:
- masa kajmakowa 1 puszka
- śmietanka 36% 250 g.
- serek mascarpone 250 g.
- brązowy cukier 100 g.
- ulubione orzechy 250 g.
- czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) 1 opakowanie (3 sztuki)
- sok połowy cytryny
- pół szklanki wody
przyrządzanie:
Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.