Jeżeli nie przepadacie za pieczywem, które można znaleźć w sklepach, spróbujcie wypiec swoje własne domowe bułeczki. Oto szybki przepis na chrupiące, świeże i naturalne pieczywo!
składniki:
- 0.50 kg mąki
- 1/3 kostki drożdży o wadze 100 g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 dl oliwy
- 1 jajko
- ok 2.5 dl mleka
- garść sezamu do posmarowania bułek
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oliwy
przyrządzanie:
- Drożdże posypać cukrem, kiedy zaczną sie rozpuszczać dać odrobinę maki i trochę lekko zagrzanego mleka.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i dobrze wymieszać.
- Kiedy drzazdze podwoja objętość, w mące zrobić dołek, wlać drzozdże, wbić jajko, wlać mleko i oliwę.
- Zagnieść ciasto. Ciasto zagniata sie błyskawicznie, ale warto jeszcze trochę pognieść, bo wtłoczymy więcej powietrza i bułki będą lżejsze.Z ciasta zrobić kule, przykryć ściereczką i zostawić na 20 min do wyrośnięcia.
- Kule rozklepać lekko rekami w podłużny prostokąt, złożyć na trzy od krótszego boku, następnie od tego samego boku zrolować ciasto. Z rulonu utoczyć wałek. Lekko rozklepać i podzielić na 11 do 12 części.
- Każdą część utoczyć w kule i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ostrym nożem naciąć rowek.
- Zostawić do wyrośnięcia na 15 min, nie dłużej.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik na 200 C .
- Mleko rozbić na emulsje z oliwą i smarować pędzelkiem bułki.
- Posypać sezamem.
- Bułki piec ok 20 – 25 min, aż sie ładnie zrumienia.