To ciasto to nasz czerwcowy hit! Uwielbiamy czereśnie, dlatego postanowiliśmy wykorzystać je podczas pieczenia domowych smakołyków. Okazało się, że idealnie pasują do świeżego ciasta i polewy lukrowej. Nie jesteście przekonani? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
składniki:
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 30 dag czereśni
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka płaska kakao
- 1 łyżeczka gorącej wody
- Foremka o wymiarach 23/23 cm
przyrządzanie:
- Jajka wbić do miski, wsypać cukier i mikserem ubijać na kogel-mogel.
- Następnie wlać olej i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao i wymieszać.
- Czereśnie wypestkować. Dodać do obu części ciasta.
- Foremkę wysmarować tłuszczem, na dno formy wylać ciasto białe, na wierzch ciasto ciemne.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i włożyłam ciasto na około 30-35 minut.
- Zrobić lukier:
Do miseczki wsypałać cukier puder, dodaćłyżeczkę gorącej wody i polać ciasto.