Oryginalny przepis na szynkę z bananami!
składniki:
- 1 kg surowej szynki
- cebula
- banan
- sól, pieprz
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka białej gorczycy
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka listków suszonej bazylii
- pieprz kolorowy
- 2 łyżeczki maki
przyrządzanie:
- Szynkę umyj, osusz, pokrój w dość gruba kostkę. Cebulę obierz i podziel na ćwiartki. Obrany banan pokrój w plasterki. Szynkę, cebulę i banan włóż do torebki do pieczenia, wsyp przyprawy i mąkę.
- Delikatnie obracając torebkę, rozprowadź przyprawy w mięsie.
- Torebkę włóż do żaroodpornego naczynia, nakłuj w kilku miejscach i piecz na najniższym poziomie piekarnika w temperaturze 190 stopni C przez około 60 minut.